Donald Trump sa označil za „kryptomenového prezidenta“. Krypto aktíva zohrávajú veľkú úlohu vo voľbách

Donald Trump sa označil za „kryptomenového prezidenta“. Krypto aktíva zohrávajú veľkú úlohu vo voľbách

Rok 2024 je rokom volieb. K volebným urnám zamieria obyvatelia viac než šesťdesiatich krajín sveta. O svojej budúcnosti v tomto roku priamo rozhoduje až 49 % celosvetovej populácie. Napriek tomu, že ľudia z rôznych kútov sveta svoje rozhodnutie zakladajú najmä na problémoch, ktoré sú späté s ich domácimi podmienkami, existuje aj téma, ktorá spája všetkých bez ohľadu na geografickú polohu a ňou sú kryptomeny.

Posledné dekády sme svedkami toho, ako tradičný finančný systém zlyháva. Množstvo ľudí z rôznych krajín preto obracia svoju pozornosť na decentralizované finančníctvo-kryptomeny. Síce na Slovensku neboli digitálne aktíva hlavnými sloganmi vo volebnej kampani, prieskum Digital Currency Group ukázal, že táto téma by mohla byť jednou z kľúčových, v prezidentských voľbách v Spojených štátoch, ktoré sa budú konať 5.novembra 2024, ako informoval Cointelegraph.

„Digitálne aktíva sa v nadchádzajúcich voľbách ukázali ako významný problém,“ povedala generálna riaditeľka Blockchain Association Kristin Smith s odvolaním sa na prieskum. „Navyše, viac ako štvrtina (26 %) voličov uvádza, že pri rozhodovaní aktívne zvažujú postoje politických kandidátov k digitálnym aktívam. Tieto údaje podčiarkujú rastúci význam našich problémov pri formovaní volebného prostredia v roku 2024.“

Význam kryptomenových nadšencov v nadchádzajúcich amerických voľbách pochopil republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Bývalý americký prezident sa na finančnej zbierke v San Franciscu predstavil ako „kryptomenový prezident“, čím sa snažil uchmatnúť si hlasy priaznivcov digitálnych finančných aktív. Informoval o tom Kryptomagazín.

Donald Tramp, s blížiacim sa termínom prezidentských volieb, čoraz častejšie zdôrazňuje svoju podporu voči krypto aktívam. V rámci predvolebnej kampane predstavil svoj úmysel, že z USA sa stane svetový líder celého kryptomenového trhu. Trump hovorí, že je otvorený voči krypto spoločnostiam a chce podporiť rozvoj tohto nového priemyslu.

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v posledných rokoch kládla krypto spoločnostiam pod nohy obrovské prekážky. Tlak regulačných orgánov začal po tom, čo zbankrotovali veľké krypto spoločnosti, vyplávali na povrch podvody a milióny investorov skončili bez peňazí.

Výsledkom boli viaceré obvinenia, ktoré viedli až do súdnych sporov. Regulácia odvetvia zo strany SECu, stála spoločnosti, ktoré pôsobia na trhu kryptomenových aktív milióny dolárov. Donald Trump sľubuje, že po jeho zvolení sa regulácie digitálnych aktív zmiernia a „ustúpi z cesty inováciám,“ ako informoval portál CNBC.

Podľa dostupných informácií má Donald Trump kryptomenové portfólio v hodnote približne 10 miliónov dolárov. Kandidát v blížiacich sa voľbách dokonca príma dary na podporu prezidentskej kampane vo forme kryptomien. Síce v čase keď bol po prvýkrát prezidentom tvrdil, že bitcoin má nulovú hodnotu a bol jednoznačným odporcom tých aktív, časom sa jeho postoj zmenil.

Podľa aktuálnych odhadov, každý piaty Američan vlastní kryptomeny. Podiel 20 % populácie USA predstavuje až 52 miliónov voličov. Kryptomenoví nadšenci tak majú vo svojich rukách obrovskú moc.

Kryptomeny hrajú dôležitú úlohu aj v iných krajinách sveta. Napríklad v Brazílii, ktorá taktiež smeruje k prezidentským voľbám v roku 2024, sa kryptomeny stávajú významným bodom volebnej kampane. Prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa snaží o znovuzvolenie, otvorene podporuje inovatívne technológie a decentralizované finančné systémy. Podľa prieskumov, až 30 % brazílskych voličov vlastní kryptomeny a ich postoj k tejto problematike môže byť rozhodujúci .

Vo Francúzsku, kde pred pár dňami prebehli parlamentné voľby, sa taktiež objavili témy týkajúce sa kryptomien. Strana prezidenta Emmanuela Macrona, La République En Marche, začala diskutovať o reguláciách a možnostiach využitia blockchain technológií v štátnych inštitúciách. Tento krok by dokázal prispieť k modernizácii verejnej správy a zvýšil by dôveru občanov voči vláde .

India, druhá najľudnatejšia krajina sveta už má tohtoročné voľby za sebou. Indická vláda pod vedením premiéra Narendru Modiho pristúpila k reguláciám kryptomien s cieľom chrániť investorov, avšak zároveň sa snaží vytvoriť priaznivé prostredie pre technologické inovácie . Tieto kroky sú zamerané na podporu rastu digitálnej ekonomiky, ktorá by mohla prispieť k celkovému hospodárskemu rozvoju krajiny.

Európska únia čelí výzvam pri regulácii kryptomien v členských štátoch. Početná skupina voličov, najmä mladí ľudia, ktorí aktívne obchodujú s kryptomenami, vyvíjajú tlak na politikov, aby vytvorili jasné a spravodlivé pravidlá. Cieľom je zabezpečiť ochranu investorov a zároveň podporiť inovácie v digitálnej sfére.

Téma kryptomien sa teda stáva globálnym fenoménom, ktorý ovplyvňuje politické rozhodnutia a volebné výsledky v mnohých krajinách. Rok 2024 ukáže, do akej miery budú kryptomeny formovať budúcnosť jednotlivých národov a či sa podarí nájsť rovnováhu medzi reguláciou a podporou inovácií.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.