Na trhoch nastal kolaps. Zlé správy z rôznych kútov sveta vyvolali paniku medzi investormi

Na trhoch nastal kolaps. Zlé správy z rôznych kútov sveta vyvolali paniku medzi investormi

Na finančných trhoch nastala totálna apokalypsa. Súbeh viacerých udalostí spôsobil, že trhy sa hlboko prepadli a medzi investormi prevláda strach. Z viacerých kútov sveta vyplávali na povrch mimoriadne negatívne správy, ktoré na trhu spustili paniku. Padali akcie aj kryptomeny, a vo svete sa skloňuje slovo recesia.

Katastrofa prišla z Japonska

Kolaps na finančných trhoch nastal po tom, čo japonská centrálna banka zvýšila úrokové sadzby. V Japonsku boli dlhodobo negatívne úrokové sadzby. Investori situáciu využívali tak, že si požičiavali japonské jeny a nakupovali za nich doláre, prípade akcie, alebo akékoľvek investičné aktíva. Po tom, čo Bank of Japan zvýšila úrokové sadzby bol týmto šikovným obchodom koniec. Na trhoch okamžite zavládla panika. Investori uzatvárali svoje obchodné pozície bez ohľadu na cenu a začali sa jenov zbavovať. Japonský index Nikkei 225 klesol za pár hodín takmer o 30 %, ako informoval portál CNBC.

Warren Buffett predal polovicu akcií Apple

V rovnakom čase oznámil najznámejší investor na svete, Warren Buffett, že jeho investičný konglomerát Bershire Hathaway sa v druhom kvartály roka 2024 zbavil až polovice akcií spoločnosti Apple, ktorá je aktuálne najväčšou firmou na svete z pohľadu trhovej kapitalizácie. Spoločnosť Warrena Buffetta aktuálne drží rekordný objem hotovosti v hodnote 277 miliárd dolárov, čo investorom naznačuje, že Buffet sa pripravuje na pokles akciových trhov. Realizuje zisky a hromadí hotovosť, aby bol v správnom čase pripravený investovať.

USA hrozí recesia

Zlé správy prišli aj zo Spojených štátov amerických. Aktuálne dáta ukazujú, že miera nezamestnanosti v USA dosiahla svoje trojročné maximum, ako informuje CNN. Trh práce je hnacou silou americkej ekonomiky, a aj počas dlhého obdobia vysokých úrokových sadzieb dokazoval svoju nezlomnosť. Teraz je už však jasné, že mu dochádza dych. Ekonomický indikátor, známy ako „Sahmovo pravidlo“ hovorí, že v ekonomike dôjde k recesii, keď sa trojmesačný kĺzavý priemer miery nezamestnanosti zvýši o viac než 0,5 percentuálneho bodu nad najnižšiu hodnotu, ktorá bola zaznamenaná počas predchádzajúcich 12 mesiacov. V USA od januára dosiahol nárast úroveň 0,6 percenta. Americká centrálna banka stále bojuje proti vysokej inflácií. Po celý čas tvrdí, že sa jej to podarí bez toho, aby ekonomika upadla do recesie, avšak aktuálne údaje z trhu práce naznačujú, že sa jej to nemusí podariť.

Na trhoch zavládla panika

Neistotu na trhu znásobila aj eskalácia napätia na Blízkom východe. Hrozba väčšie vojnového konfliktu núti investorov premýšľať o tom, ako najlepšie ochrániť svoj majetok.

V Japonsku nastal bod zlomu. Warren Buffett sa zbavuje akcií najväčšej spoločnosti na svete a vytvára robustné hotovostné rezervy. Spojené štáty balansujú na hrane ekonomickej krízy a na Blízkom východe sa vyhrotil konflikt. Všetky tieto správy sa objavili v priebehu dvoch dní a na trhu vyvolali totálnu paniku. Akciové indexy klesli približne o 10 % a najväčšia kryptomena Bitcoin stratila za jeden týždeň 30 % zo svojej ceny.

O bubline na akciových trhoch sa hovorí už niekoľko mesiacov. Rovnako sa často skloňuje aj hroziaca ekonomická recesia v USA. Kroky legendárneho Warrena Buffetta taktiež dokážu o situácií na trhu  napovedať veľa. Zmena menovej politiky japonskej centrálnej banky sa ukázala ako silný faktor, ktorý dokáže vo veľkej miere ovplyvniť globálne trhy.

V čase kríz investori vyhľadávajú zlato

V časoch makroekonomickej neistoty, vysokej inflácie, kríz a geopolitických napätí bolo vždy v histórií bezpečným prístavom pre peniaze zlato. Vzácny kov je stabilným uchovávateľom hodnoty a tradične slúži ako ochrana proti inflácii a hospodárskej nestabilite. V posledných mesiacoch sa cena zlata šplhala vždy nové maximum, čo len potvrdzuje jeho úlohu v turbulentnom období.

Investori sú extrémne opatrní a hľadajú istotu v dobe, keď sa finančné trhy zmietajú v problémoch. Niektorí odborníci dokonca varujú pred možným výbuchom ďalšej finančnej bubliny, ktorá môže mať katastrofálne následky pre globálnu ekonomiku.

Výrazné výkyvy cien a neistota na trhoch vedú k diskusiám o potrebe intervencií zo strany vlád a centrálnych bánk. Ekonomické autority po celom svete sa snažia prísť s riešeniami, ktoré by zabránili ďalšiemu prehĺbeniu krízy. V hre sú opatrenia ako znižovanie úrokových sadzieb, kvantitatívne uvoľňovanie a iné formy stimulácie ekonomiky.

Avšak, vzhľadom na aktuálnu situáciu, nie je isté, či tieto opatrenia budú dostatočne rýchle a účinné. Globálna ekonomika čelí viacerým výzvam naraz, a riešenie jedného problému môže ľahko viesť k prehĺbeniu iného. Investori sú preto v napätí a pozorne sledujú každý krok vlád a centrálnych bánk, aby mohli rýchlo reagovať na akýkoľvek ďalší vývoj.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.