Voľby v USA môžu poriadne zamávať trhom.

Voľby v USA môžu poriadne zamávať trhom.

Prečo je investícia do zlata tým správnym krokom?

Blížiace sa prezidentské a kongresové voľby v USA predstavujú významný moment pre svetové trhy. Pre investorov, ktorí si uvedomujú dôležitosť stability v čase politickej neistoty, môžu byť voľby ideálnou príležitosťou na prehodnotenie svojho portfólia. Hoci voľby prirodzene prinášajú volatilitu na akciové trhy, niektoré investície ponúkajú vyššiu mieru bezpečia– a zlato patrí medzi ne.

Prečo môžu voľby v USA dramaticky ovplyvniť trhy? A prečo práve zlato môže byť počas tohto obdobia jednou z najlepších volieb pre investorov? Tieto otázky si zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Politická neistota a jej dopady na trhy

Voľby sú už tradične obdobím zvýšenej neistoty. Politické strany zvyčajne ponúkajú veľmi rozdielne ekonomické a daňové politiky, ktoré dokážu zásadne ovplyvniť rôzne oblasti. Pre investorov to znamená, že akciové trhy môžu na výsledky volieb reagovať náhle a nepredvídateľne.

Ak vyhrá kandidát, ktorý podporuje znižovanie daní a dereguláciu, môžeme očakávať pozitívnu reakciu trhov, najmä v sektore veľkých korporácií. Naopak, ak by zvíťazil kandidát s plánmi na zvyšovanie daní alebo prísnejšiu reguláciu odvetví, ako sú technológie alebo energetika, môžu tieto zmeny viesť k poklesu na akciových trhoch.

V oboch prípadoch sa však na trhu vytvárajú významné výkyvy, ktoré znepokojujú investorov.

Zlato: Bezpečný prístav v časoch volatility

Zlato už tradične slúži ako „bezpečný prístav“ v obdobiach neistoty. V čase, keď trhy prechádzajú obdobím zvýšenej volatility, investori sa čoraz viac prikláňajú k zlatu. Toto aktívum si zachováva svoju hodnotu aj v obdobiach, keď akciové trhy kolíšu, a v prípade dramatických politických zmien zlato dokonca získava na hodnote.

Hlavným dôvodom je jeho nezávislosť od politických rozhodnutí. Zlato nie je priamo ovplyvnené rozhodnutiami o fiškálnej politike, daňových zákonoch alebo regulačných opatreniach. Naopak, keďže cena zlata zvyčajne rastie v obdobiach, keď investori strácajú dôveru v akcie alebo v meny, práve politická neistota býva často katalyzátorom rastu jeho ceny​.

Voľby v USA majú okrem priameho vplyvu na akciové trhy aj nepriamy vplyv na hodnotu amerického dolára a infláciu. Volebný výsledok môže znamenať zásadné zmeny v monetárnej a fiškálnej politike, čo ovplyvní infláciu aj stabilitu dolára. Ak bude dolár oslabovať v dôsledku politických zmien, investori môžu hľadať ochranu v zlate, keďže zlato sa správa opačne ako dolár – jeho cena zvyčajne stúpa, keď dolár klesá​.

Zlato je navyše považované za ochranu proti inflácii. V prípade, že nová vláda zavedie expanzívne fiškálne politiky, ktoré zvýšia verejný dlh alebo rozšíria vládne výdavky, dôjde k opätovnému nárastu inflácie. Vysoká inflácia oslabuje hodnotu tradičných mien a zvyšuje atraktivitu zlata ako uchovávateľa hodnoty.

Prečo by investori mali zvážiť nákup zlata pred voľbami?

  1. Zníženie rizika: Volatilita na akciových trhoch býva v čase volieb vysoká. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť prudkým cenovým výkyvom, je zlato stabilným aktívom, ktoré môže ochrániť kapitál pred krátkodobými stratami.
  2. Diverzifikácia portfólia: Zlato funguje ako nástroj diverzifikácie, ktorý znižuje závislosť portfólia od akcií a dlhopisov. Jeho výkon nie je priamo naviazaný na politické zmeny alebo ekonomické cykly, čo znamená, že počas obdobia politickej neistoty môže byť pre investorov bezpečným prístavom.
  3. Ochrana pred infláciou: Ako už bolo spomenuté, zlato je považované za vynikajúcu ochranu proti inflácii. Ak by voľby viedli k zvýšeným vládnym výdavkom a tým aj k vyššej inflácii, cena zlata by pravdepodobne stúpla, čím by poskytla cennú ochranu pred klesajúcou hodnotou peňazí​.
  4. Historicky overená hodnota: Počas politických kríz a vojen si zlato vždy udržalo svoju hodnotu. Pre investorov, ktorí chcú chrániť svoj kapitál počas turbulentných období, je zlato logickou voľbou.

Scenáre po voľbách a reakcia trhu

Bez ohľadu na to, kto vyhrá americké prezidentské voľby, dlhodobé trendy naznačujú, že politická neistota bude hrať aj naďalej kľúčovú úlohu pri tvorbe trhovej volatility. Ak sa nová vláda rozhodne pre prísnejšiu daňovú politiku, môžeme očakávať negatívny vplyv na korporátne zisky, čo automaticky povedie k poklesu na akciových trhoch. V tomto scenári by sa zlato ukázalo ako vhodná investícia, ktorá môže rásť práve v čase, keď iné aktíva strácajú hodnotu.

Na druhej strane, aj v prípade priaznivého trhového vývoja môže zlato stále slúžiť ako ochrana pred nepredvídanými udalosťami. Aj vtedy, keď akcie rastú, je dôležité mať časť portfólia v zlate, aby sa minimalizovalo riziko strát pri náhlych trhových korekciách alebo nečakaných udalostiach.

Voľby v USA môžu priniesť dočasnú volatilitu a neistotu, ale pre investorov to predstavuje aj príležitosť prehodnotiť svoje stratégie. Zlato je v čase politickej neistoty a trhovej nestability jednou z najspoľahlivejších investícií. Chráni nielen pred poklesom cien akcií, ale aj pred infláciou a oslabovaním dolára, čo z neho robí ideálny nástroj pre diverzifikáciu portfólia počas volebných rokov​.

Ak sa chystáte pripraviť na volatilitu, ktorá môže prísť s nadchádzajúcimi voľbami, zvážte, ako môže zlato pomôcť ochrániť a stabilizovať vaše investičné portfólio. Ako dlhodobo osvedčená investícia by malo byť práve zlato neoddeliteľnou súčasťou vašej stratégie.


Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.