Zlato verzus Bitcoin. Slávny ekonómovia hľadali odpoveď na otázku, ktorú si kladú mnohí investori

Zlato verzus Bitcoin. Slávny ekonómovia hľadali odpoveď na otázku, ktorú si kladú mnohí investori

Dvaja svetoznámi skúsení obchodníci sa pred nedávnom preli v debate na tému „zlato verzus bitcoin“. Slávni investori predložili presvedčivé argumenty, ktoré vyzdvihujú nimi preferované investičné aktívum. Peter Brandt, ktorý má viac než štyridsaťročné skúseností s obchodovaním očakáva, že na nákup jedného bitcoinu bude čoskoro potrebných sto uncí zlata. Naopak známy odporca kryptomien Peter Schiff trvá na tom, že bitcoin za posledných dva a pol roka ani zďaleka nedosahoval výkonnosť zlata. O téme informoval portál Bitcoin.

Obchodník Peter Brandt je investičný veterán, ktorý má za sebou štyri dekády skúsenosti s obchodovaním a v komunite je veľmi dobre známy. Už od prvého vzniku bitcoinu neustále zdôrazňoval jeho konzistentnú ziskovosť v porovnaní so zlatom. Svoje tvrdenia opiera o graf, ktorí znázorňuje počet uncí zlata, ktoré sú potrebné na nákup jedného bitcoinu. Brandt predpovedá, že v nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch sa bude pomer medzi bitcoinom a zlatom znižovať a následne dosiahne úroveň sto uncí zlata za jeden bitcoin.

Slávny investor svoju analýzu zverejnil na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) a vyzval známeho odporcu kryptomien a fanúšika zlata, Petera Schiffa, aby povedal svoj názor na jeho projekciu. Schiff s názorom Brandta jednoznačne nesúhlasil a argumentoval tým, že bitcoin posledných 2,5 roka výrazne zaostáva za výkonnosťou zlata.

Zlato verzus bitcoin: miera inflácie

Zlato a bitcoin môžeme porovnať z rôznych hľadísk. Ak by sme sa pozreli na to, ktoré z týchto aktív ponúka menšiu mieru inflácie, tak zistíme, že po tohtoročnom halvingu je na tom lepšie bitcoin. Halving je udalosť, ktorá sa pravidelne každé 4 roky opakuje. Po halvingu je odmena za vyťaženie jedného bloku o polovicu menšia a teda do obehu sa dostáva o polovicu menej bitcoinov, ako pred halvingom. V roku 2024 už ťažiari dostávajú namiesto 900 len 450 bitcoinov a miera inflácie najslávnejšej kryptomeny tak klesla na 0,85 %. Zlato, ktoré je dlhodobo vnímane ako najstabilnejší uchovávateľ hodnoty, má ročnú mieru inflácie na úrovni približne 2,3 %.

Zlato verzus bitcoin: riziko

Ak by sme však tieto dva najvzácnejšie aktíva porovnali z hľadiska bezpečnosti investície, jednoznačným víťazom by bolo zlato. Zlato vo svojej dlhej histórií mnohokrát dokázalo, že je bezpečným prístavom aj v tých najťažších ekonomických podmienkach. Je spoľahlivým uchovávateľom hodnoty a z dlhodobého hľadiska jeho cena vždy rastie. Naproti tomu, sú kryptomeny veľmi dobré známe svojou extrémne vysokou volatilitou. Ich hodnota dokáže v priebehu krátkeho obdobie klesnúť aj o 80 %. Obchodníci tak musia pri svojich investíciách zvažovať mieru rizika, ktorú sú ochotní znášať.

Kryptomeny navyše predstavujú častý cieľ pre kybernetické útoky. Hackeri na krypto investorov útočia denne, takmer na každom kroku a tak hrozba straty digitálneho majetku je omnoho vyššia, ako v prípade fyzického zlata, ktoré je bezpečne uložené.

Investor by mal pri tvorbe svojho portfólia zohľadniť viacero faktorov. Prvým pravidlom je diverzifikácia. Kapitál je potrebné rozložiť do viacerých druhov aktív a minimalizovať tak riziko strát. Dôležité je zamyslieť sa aj nad dĺžkou investície. Kým zlato je tou správnou voľbou z hľadiska dlhšieho obdobia. Kryptomeny dokážu prudko vzrásť aj za krátky čas, no dôležité je sledovať aktuálne trhové podmienky a byť pripravený aj na prudký pokles.

Bitcoin býva často označovaný za digitálne zlato, pretože ho je taktiež obmedzené množstvo a má tak deflačný charakter. No žltý kov už svoju skutočnú hodnotu preveril časom a investori vedia, že sa neho môžu spoľahnúť. Či sa to podarí aj digitálnemu zlatu, ukáže budúcnosť.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.