Známy ekonóm tvrdí, že v roku 2025 praskne najväčšia bublina všetkých čias

Známy ekonóm tvrdí, že v roku 2025 praskne najväčšia bublina všetkých čias

Ekonomické prognózy sú zvyčajne plné nejasností, ale predpovede niektorých odborníkov zároveň vzbudzujú veľkú pozornosť. Jedným z týchto odborníkov je Harry Dent, známy ekonóm, ktorý v súčasnosti predpovedá príchod obrovskej ekonomickej krízy, a to už v roku 2025, ako informoval portál Businessinsider.

Dent vrdí, že sme svedkami „bubliny všetkých bublín“, ktorá spôsobí dramatický pád akciových trhov a dokonca aj svetovú hospodársku krízu. Táto predpoveď slávneho ekonóma vyvoláva obavy a otázky medzi investormi a ekonómami.

História nám ukazuje, ako sa správajú trhové bubliny

Dentova predpoveď sa opiera o historické údaje o trhových bublinách a o súčasný ekonomický vývoj. Podľa neho, bubliny, ktoré trvajú dlhšie ako päť až šesť rokov, sa zvyčajne končia obrovskou katastrofou. Aktuálna bublina, ktorá sa na trhu formuje už viac než jednu dekádu, je podľa neho obzvlášť nebezpečná.

História nám ukazuje, že trhy majú tendenciu sa dramatický prepadať po dlhodobom nafukovaní cien aktív, čo vedie k závažným ekonomickým krízam.

Jedným z najznámejších príkladov z minulosti je bublina dot.com v 90. rokoch. Táto bublina vznikla vďaka prudkému rastu technologických spoločností, ktoré rástli vďaka rozmachu internetu. Investori naliali miliardy dolárov do startupov, ktoré nemali pevný obchodný model ani reálne príjmy. Trhom valcoval ošiaľ z novej pokrokovej technológie. Bublina praskla v roku 2000, čo viedlo k obrovským stratám na trhoch a kolapsu mnohých technologických spoločností.

Ďalším príkladom je realitná bublina v USA, ktorá vyvrcholila finančnou krízou v roku 2008. Táto bublina bola spôsobená nezodpovedným poskytovaním hypoték a následným obchodovaním s hypotekárnymi cennými papiermi. Keď bublina explodovala, viedlo to k bankrotu veľkých finančných inštitúcií a globálnej hospodárskej recesii, ktorú si mnohí veľmi dobre pamätáme dodnes.

Čo nafukuje súčasnú bublinu a čo sa stane, keď praskne?

Za hlavné faktory nafukovania bubliny označuje Dent príliš voľnú menovú a fiškálnu politiku. Po finančnej kríze v roku 2008 trhy získali desiatky biliónov dolárov finančných stimulov. Tieto stimuly boli vo forme záchranných balíčkov, nízkych úrokových sadzieb a kvantitatívneho uvoľňovania. Úrokové sadzby zostali väčšinu poslednej dekády extrémne nízke, čo podporovalo lacné úvery a investície do rôznych aktív. Tieto faktory automaticky viedli k rastu cien akcií, nehnuteľností a ďalších aktív na historické maximá.

Dent varuje, že pokles hodnoty akciového trhu môže dosiahnuť až 86% pre S&P 500 a až 92% pre Nasdaq Composite. Predpokladá, že niektoré technologické akcie, ako napríklad Nvidia, môžu klesnúť až o 98%. Tieto čísla sú alarmujúce a môžu viesť k závažným ekonomickým problémom, ako sú bankroty, nezamestnanosť a strata úspor pre mnoho ľudí naprieč celým svetom. Takéto dramatické poklesy by mohli mať široké dopady na globálnu ekonomiku a finančné trhy.

Napriek Dentovým varovaniam niektorí investori a ekonómovia majú optimistickejší pohľad na budúcnosť. Veria, že ekonomika sa zotavuje a smeruje k tzv. „soft landing“, teda miernemu spomaleniu bez dramatických dopadov. Americká ekonomika naďalej vykazuje pozitívny rast HDP a stabilný rast nových pracovných miest. Tento optimizmus je podporovaný aj silnou spotrebiteľskou dôverou a investíciami do inovácií.

Dentove predpovede vyvolávajú debaty a polemiku medzi odborníkmi. Niektorí súhlasia s jeho analýzou a upozorňujú na riziká spojené s vysokými cenami aktív a dlhom. Iní však tvrdia, že trhy sa prispôsobia a nájdu nové rovnovážne body. Tieto diskusie sú dôležité, pretože nám pomáhajú lepšie pochopiť riziká a možnosti, ktoré môžu ovplyvniť naše finančné rozhodnutia.

Bez ohľadu na to, či sa Dentove predpovede naplnia alebo nie, je dôležité byť pripravený na možné scenáre. Investori by mali diverzifikovať svoje portfóliá, sledovať ekonomické indikátory a byť pripravení na rýchle reakcie v prípade náhlych zmien na trhu. Finančná pripravenosť a vzdelávanie sú kľúčové pre minimalizáciu rizík a ochranu majetku.

Harry Dent varuje pred možnou ekonomickou krízou v roku 2025 a nemali by sme to vzhľadom skutočnosti brať na ľahkú váhu. Jeho analýzy sú založené na historických trendoch a súčasných ekonomických podmienkach. Avšak, ako vždy v ekonomike, budúcnosť je neistá a predpovede môžu byť nepresné. Dôležité je sledovať trhy, byť pripravený a robiť informované rozhodnutia.